Drożdżyca – choroba XXI wieku

W Polsce drożdżyca należy do najczęściej spotykanych problemów zdrowotnych. Z roku na rok liczba osób zapadających na choroby wywołane przez różnego rodzaju grzyby rośnie. Drożdżyca zaliczana jest do chorób immunologicznych i może mieć poważne skutki dla zdrowia.

Drożdżyca inaczej kandydoza wywołana jest przez drożdżaki – drobnoustroje, które zwykle żyją w niewielkich ilościach na skórze oraz błonach śluzowych, nie wywołując przy tym żadnych zmian w organiźmie. Najczęstszą przyczyną rozwoju choroby są zaburzenia równowagi flory bakteryjnej jelita grubego spowodowanej na przykład kuracją antybiotykową, a w jej wyniku znacznym spadkiem odporności organizmu. Powoduje to niekontrolowany rozrost drobnoustrojów i rozprzestrzenianie się ich razem z krwią, wyniszczając przy tym organizm przez wydzielanie silnych toksyn. Oprócz antybiotyków zakażenie tymi drobnoustrojami może powodować m.in.:

  • niedobór witamin, zwłaszcza z grupy B,
  • otyłość,
  • cukrzyca,
  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
  • nadużywanie farmaceutyków,
  • zaburzenia wydzielania hormonów,
  • zakażenia pasożytami,
  • choroby nowotworowe,
  • niedożywienie,
  • dieta wysoko węglowodanowa,
  • jedzenie chemicznie konserwowanej żywności,
  • zaburzenia odporności (pierwotne i nabyte),
  • narażenie na wilgoć i inne.

Zakażenie drożdżakami może występować m.in. na błonach śluzowych w jamie ustnej lub na narządach rodnych, w kącikach ust, między palcami u rąk i nóg czy paznokciach. Zakażony organizm broni się przed silnym zatruciem drożdżakami na różne sposoby, powodując rozmaite dolegliwości m.in. stany przemęczenia (senność, brak energii, problemy ze snem w nocy, niewyspanie), depresję czy problemy żywnościowe i jelitowe (wszelkiego rodzaju niestrawności, bóle żołądkowe, zgaga, pieczenie gardła, gazy i wiele innych dolegliwości gastrycznych).

Drożdżyca to choroba, która rozwija się latami głównie przez niewłaściwy styl życia i dietę. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że niektóre z dolegliwości mogą być przyczyną grzybów rozwijających się w organiźmie. Opanowanie ich rozrostu oraz odpowiednie oczyszczenie organizmu, spowoduje, iż wszelkie przyczyny złego samopoczucia znikną. – mówi Irena Stolorz z Centrum Diagnostyki Organizmu Revitum

Podstawą leczenia powinna być zmiana diety. Ważne by z jadłospisu wykreślić m.in. wszelkiego rodzaju pieczywo, ciastka, słodycze, margarynę, słodkie napoje. Proces leczenia można również wspomagać przez stosowanie suplementów oraz ściśle wyselekcjonowanych naturalnych preparatów dobranych indywidualnie do rodzaju schorzenia. Dzięki zastosowaniu odpowiedniej diety i preparatów, odporność organizmu może wrócić do normy, drożdżaki mogą zostać zniszczone, natomiast toksyny usunięte z organizmu. Trzeba jednak pamiętać, by wszelkie preparaty pochodzenia naturalnego stosować pod ścisłą kontrolą specjalisty.

Pozbycie się drożdżaków z organizmu szybko przywróci energię i chęć do życia, a na twarzy ponownie zagości uśmiech. I pomyśleć, że to wszystko było spowodowane małymi drożdżakami, które nadmiernie się rozrosły poza naszą kontrolą. – dodaje Irena Stolorz

Grzybicę ogólnoustrojową diagnozuje Test Obciążeń. Więcej informacji dostępne na stronie internetowej: www.revitum.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii Choroby cywilizacyjne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.