Polifenole z owocu granatu – fermentacja czyni cuda

Już starożytni Chińczycy uznawali go za symbol długowieczności i „skoncentrowane życie”. Wieloletnie badania potwierdzają jego skuteczność w leczeniu wielu schorzeń w tym m.in. chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, choroby Alzheimera, czy też ostrych stanów zapalnych. Czy granat to panaceum na zdrowie?

Wiele badań udowodniło, że styl życia i dieta mają większy wpływ na nasze zdrowie i długość życia, niż czynniki genetyczne. Największe autorytety medyczne podkreślają, że większość chorób, to efekt długotrwałych niedoborów poszczególnych składników diety. Warto więc zdrowo się odżywiać i stosować naturalne suplementy.

Granat – owoc z raju

Granat z powodzeniem można zaliczyć do grupy najzdrowszych owoców. Dr. Jacob’s Medical, jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, rozpoczął badania nad jego zdrowotnym działaniem. Skuteczne działanie poszczególnych polifenoli z granatu jest jednak różne. W przypadku osób ze słabym trawieniem, nie wszystkie polifenole są przyswajalne przez ich organizm. Dzieje się tak, ponieważ jeszcze przed wchłonięciem, muszą być one przetrawione przez florę bakteryjną jelit, która pochłania cukry i pozostawia czyste polifenole. Badania wykazały, że pozytywne efekty wpływu koncentratu z granatu uzyskano u ok. 80 proc. badanych. Pozostali, z powodu słabego wchłaniania, nie mogli skorzystać z dobrodziejstw tego owocu. Przełomem okazało się odkrycie doktorów medycyny K. O. Jacob’a i L. M. Jacob’a, którzy poddali sok z granatu żywej fermentacji. Opatentowana metoda lekkiej fermentacji soku z granatu powoduje, że wykorzystane w tym procesie bakterie probiotyczne, wykonują pracę za nasz układ trawienny i wyzwalają łatwo przyswajalne polifenole. Metoda żywej fermentacji podnosi przyswajalność polifenoli praktycznie do 100 proc., nawet u osób ze słabym trawieniem. Uwalnia ona z soku z granatu ogromną ilość bioaktywnych polifenoli, a w połączeniu z próżniowym zagęszczaniem i liofilizacją (suszenie przez zamrażanie) powoduje, że produkty zachowują swoją pełną bioaktywność i jakość świeżych owoców – wyjaśnia Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland.

Lecznicze właściwości polifenoli z granatu potwierdzone badaniami

Od wielu lat trwają badania nad działaniem polifenoli z granatu na liczne schorzenia. Badania opisane w prestiżowym The American Journal of Cardiology wykazały, że sok z granatów u pacjentów z chorobą wieńcową (CHD), znacząco polepsza przepływ krwi do mięśnia sercowego i o połowę zmniejsza częstotliwość występowania bólu w klatce piersiowej (ataki Angina Pectoris) (Sumner et al., 2005). Sok ten przebił także, aż w siedmiu testach, czerwone wino, sok jagodowy, żurawinowy i sok z Acai, wcześniej uważane za najsilniejsze przeciwutleniacze (Seeram et al., 2008). Ma również 3- a nawet 4-krotnie większe zdolności antyoksydacyjne (TEAC-test), niż czerwone wino czy zielona herbata (Gil et al., 2000). Polifenole z granatu mogą zmniejszyć stres oksydacyjny, nie tylko bezpośrednio, ale przede wszystkim wzmacniają własne systemy ochronne organizmu (Aviram et al., 2000 i 2004). Choroby naczyń i miażdżyca rozpoczynają się przez znaczny wzrost otyłości w coraz młodszym wieku. Badania na młodych dorosłych z zespołem metabolicznym, wykazały poprawę poziomu markerów zapalnych we krwi, po zaledwie czterech godzinach po spożyciu soku. Po miesiącu jego codziennego spożywania, pozytywny trend był kontynuowany. Znacząco poprawiły się funkcje naczyniowe i regulacja przepływu krwi (Hashemi et al, 2010; Kelishadi et al, 2011). Punicalagina, jeden z głównych polifenoli granatu, zmniejsza tworzenie tłuszczu do 40 proc. (i Rosenblat i Aviram, 2011). Sok z granatu może pomóc nawet w zaawansowanych stadiach miażdżycy. U pacjentów ze zwężeniem tętnicy szyjnej, nastąpiła redukcja zwapnienia naczyń o 30 proc. (Aviram i wsp., 2004; Aviram i wsp., 2000). Polifenole wpływają także na procesy zapalne, hamując wiele sprzyjających im przekaźników białek i enzymów (np. inhibitory COX-2). To sprawia, że polifenole z granatu skutecznie pomagają również w przewlekłych chorobach zapalnych (Ahmed et al., 2005, Shukla et al., 2008 ) oraz łagodzą, wywołane zapaleniem, uszkodzenia wątroby (zwłóknienie) (Toklu i wsp., 2007) i zapalenie błon śluzowych (Larrosa et al.,2009; Singh et al., 2009). Polifenole z granatu bezpośrednio przeciwdziałają infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Wirusy grypy A zabijane są przy miejscowym stosowaniu w jamie ustnej i gardle, a także hamowane jest ich namnażanie (Haidari et al., 2009). Polifenole te mają też szerokie spektrum działania w stosunku do innych wirusów, bakterii i zarazków malarii (Neurath et al., 2004 i 2005, Reddy et al., 2007). Granat wykazuje korzyści zdrowotne również w przypadku chorób nowotworowych. Potwierdzają to kolejne badania przedkliniczne, w których zaobserwowano korzystne efekty w przypadku raka płuc, okrężnicy, skóry i piersi. Szereg badań wskazuje, że przefermentowane polifenole granatu, są szczególnie skuteczne przy raku piersi i prostaty (Albrecht et al., 2004; Lansky et al, 2005a, b) (Kim et al., 2002), jak również przy białaczce (Kawai i Lansky, 2004). W czerwcu 2012 roku opublikowano studium z wiodącego na świecie uniwersytetu Johna Hopkinsa  (Paller et al, 2012), które ponownie potwierdza skuteczność przeciwutleniaczy z owocu granatu w leczeniu raka prostaty.

Produkty z granatu które kupować i jak przyjmować?

Poszczególne produkty z granatu dostępne na rynku są bardzo zróżnicowane pod względem zawartości i kompozycji skutecznych polifenoli oraz, co najważniejsze, pod względem przyswajalności. Największy test takich produktów, przeprowadził w Niemczech Uniwersytet Hohenheim, na zlecenie Stowarzyszenia na Rzecz Zdrowia (Holistic Consulting e.V. www.granatapfelsaft.de). Owoc granatu i produkty z niego są coraz popularniejsze także w Polsce. Jakość i bioaktywność takich produktów, dostępnych na naszym rynku, jest jednak bardzo różna. Po czym poznać prawdziwy sok z granatu? – Większość ludzi nie zna smaku prawdziwego soku z granatu. Jest on drogim owocem i wielu producentów rozcieńcza go tanim sokiem z porzeczek, czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma smak znanych nam owoców i nie jest cierpki, to znaczy, że nie ma w nim zbyt wiele granatu oraz antyutleniaczy – polifenoli informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland. Warto też sprawdzić, czy przypadkiem nie jest pasteryzowany. Jeśli tak, to znaczy, że w procesie produkcji została użyta wysoka temperatura, która niszczy bioaktywność polifenoli. Jeśli natomiast chcemy kupić produkt w kapsułkach sprawdźmy, czy został on uzyskany metodą wysuszania przez zamrażanie. W przeciwnym razie produkt może być biologicznie nieaktywny – dodaje Araszkiewicz z Dr. Jacob’s. Wiele soków z granatu, dostępnych na rynku, zawiera konserwanty (np. benzoesan sodu), co dyskredytuje je wśród produktów leczniczych. Produkty z granatu najlepiej przyjmować 15 min przed lub 2 godziny po posiłku. – Najlepiej przyswajane w organizmie są z owocami i sokami, ale nigdy nie należy ich łączyć z produktami mlecznymi, białkowymi i tłuszczami zwierzęcymi – informuje Joanna Sakowska, dietetyk. Przefermentowane produkty z granatu, mogą wydawać się drogie, przykładowo butelka 500 ml koncentratu GranaFerment kosztuje ok. 150 zł. Zawiera ona jednak zagęszczony sok z ok. 50 granatów (cena jednego owocu to ok. 10 zł x 50 szt. = 500 zł). Koncentrat jest przefermentowany, co sprawia, że 10 ml ma co najmniej 300 mg w pełni przyswajalnych polifenoli, podczas gdy świeży sok z granatu (niepasteryzowany), ma ich tylko ok. 20 mg.

Biorąc pod uwagę bardzo szerokie zastosowanie, soki z granatu nadają się dla osób w każdym wieku. Nakłady środków zainwestowanych we wczesną profilaktykę, m.in. na odpowiednie suplementy diety, mogą okazać się niewspółmiernie małe, w stosunku do ewentualnych przyszłych kosztów leczenia. Dalekowschodnie przysłowie jakże trafnie mówi: „kto nie wyda na jedzenie, wyda na leczenie”.

O Dr. Jacob’s

Firma Dr. Jacob‘s Poland działa na polskim rynku od 2009 roku. Jest wyłącznym przedstawicielem niemieckiej firmy Dr. Jacob’s Medical GmbH, producenta linii produktów z przefermentowanym sokiem owocu granatu (GranaProstan, GranaFerment, GranaCor) oraz nowatorskimi produktami działającymi zasadowo (pH balans, Lactacholin, SteviaBase, AminoBase). Dr. Jacob’s Medical została założona w 1997 r., przez doktorów medycyny L.M. Jacoba i K.O. Jacoba. Jako pierwsza firma w Niemczech, wprowadziła linię produktów odkwaszających, bogatych w potas. Od siedmiu lat, jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii i Szwajcarii bada właściwości zdrowotne owocu granatu oraz plasuje się w pierwszej trójce producentów najlepszych produktów z granatu. Naturalne, wyselekcjonowane składniki, fachowość, zaplecze medyczne, rygorystyczne normy, szczegółowe badania, zarówno laboratoryjnie jak i klinicznie, gwarantują wysoką skuteczność i bezpieczeństwo produktów Dr. Jacob’s.

www.drjacobsmedical.pl

Praktycy.com

Ten wpis został opublikowany w kategorii Odżywianie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.