Nie jesz śniadania? Nie dziw się, że tyjesz

Jedz śniadanie jak król, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. To popularne powiedzenie, jak niemal wszystkie wiekowe sentencje, zawiera w sobie bardzo ważną naukę i w XXI wieku jest aktualne nawet bardziej niż przed laty.

W dzisiejszych czasach bardzo często spotyka się nawyk niejedzenia śniadań. Osoby takie często zaczynają dzień od kawy, która nie tylko podrażnia żołądek, ale także dostarcza energii na bardzo krótko. Zawarta w niej kofeina zwiększa wydzielanie adrenaliny, pobudza korę mózgową oraz ośrodek oddechowy, jednak jej stężenie utrzymuje się we krwi jedynie godzinę. Osoby, które rano nie jedzą śniadań lub wypijają tylko kawę są o wiele bardziej skłonne do sięgania w okolicach południa po kolejną kawę oraz coś słodkiego – słodką bułkę lub batonik. Poziom glukozy w ich krwi o tej porze jest już tak niski, że organizm domaga się jak najszybszego jej uzupełnienia – najczęściej w postaci dostarczających bardzo szybko energii cukrów prostych. Te natomiast na krótko zaspokajają poczucie głodu i zmuszają do sięgnięcia po nową porcję kalorii. Organizm natomiast, nauczony, że pierwszy posiłek dostaje późno, magazynuje ,,na wszelki wypadek” dostarczone mu kalorie i odkłada je w formie tkanki tłuszczowej. To dlatego osoby unikające śniadań są bardziej narażone na otyłość.

Ci natomiast, którzy zaszczepią sobie pozytywny nawyk jedzenia o poranku mogą skuteczniej kontrolować uczucie głodu, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko podjadania między posiłkami. Śniadanie zjedzone na początku dnia poprawia pracę układu trawiennego, wyrównuje poziom insuliny, dostarcza odpowiednią ilość glukozy, a także – jeśli znajdą się w jego składzie np. suszone owoce – podniesie poziom endorfin, czyli hormonów szczęścia.
Śniadanie powinno dostarczać wszystkich istotnych składników, takich jak: białka, węglowodany złożone, tłuszcze roślinne, witaminy i składniki mineralne. Osoby będące w ciągłym pośpiechu mogą pełnowartościowe śniadanie przygotować niezwykle szybko. Rozwiązaniem jest tutaj owsianka lub musli. Najważniejsze jednak, by przygotować je samodzielnie i tylko z produktów naturalnych, najlepiej takich, które nie zawierają konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku. Jogurt naturalny lub kefir z dodatkiem płatków owsianych, orzechów, owoców świeżych i suszonych (najlepiej puffingowanych takich jak na przykład te marki Puffins – bo takowe zachowują witaminy i składniki odżywcze świeżych owoców oraz są chrupiące i kruche, więc dobrze łączą się i przyjemnie smakują w połączeniu z jogurtem) jest tego najlepszym przykładem. Poniżej dwa proste i bardzo smaczne przepisy na lekkie a zarazem pożywne super śniadania, stworzone przez blogera Edwina Zasadę z bloga zabijgrubasa.pl:

Owsianka z nutą ananasa:
• 50 g płatków owsianych
• 20 g ananasa suszonego Puffins
• 20 g świeżych jagód
• 200 ml mleka
Owsiankę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, przełożyć do miseczki, dodać ananasy Puffins, następnie sok z jagód oraz same owoce.

Aromatyczne owocowe muesli
• 20 g bananów Puffins
• 150 g ciemnych winogron
• 50 g świeżego banana
• 50 ml mleka
• 10g miodu wielokwiatowego
• 3 g cynamonu
Winogrona umyć i wrzucić do miseczki, dodać banany Puffins. Świeżego banana zblendować, dodać mleko, cynamon, miód, zblendować ponownie. Całość dodać do miseczki z winogronami i Puffins. Gotowe!

Takie śniadania są idealne szczególnie dla tych, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez czegoś słodkiego. Owoce zawierają cukry złożone, które pozwalają uwalniać energię przez wiele godzin, Puffinsy to chrupiąca przyjemność i dodatkowa porcja witamin oraz wyrazistego smaku, płatki owsiane są źródłem drogocennego błonnika regulującego trawienie, a mleko/jogurt/kefir – do wykorzystania w zależności od upodobań – dostarcza białka. To pełnowartościowe śniadanie, które z pewnością nie pozwoli zgłodnieć aż do południa.

www.puffins.co

Tok Tok
Full service PR & advertising

Ten wpis został opublikowany w kategorii Kulinaria. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.